Enoturystyka w naszym kraju staje się coraz bardziej popularna.

Wino to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku częściowej lub całkowitej fermentacji alkoholowej ze świeżych winogron (miażdżonych lub nie) tudzież z moszczu gronowego. Z winem związane jest pojęcie enoturystki. ENOTURYSTYKA polega na zwiedzaniu regionów związanych z uprawą winnych latorośli oraz miejsc produkcji wina, a także uczestnictwo w imprezach i festynach związanych z tym alkoholem.


wino i ser
Source: http://www.flickr.com
Winoturystykę najlepiej uprawiać jesienią. Wtedy to liczne winnice organizują prezentacje, degustacje i festyny winiarskie. ,,Winny" turysta jest ciekawy nie tylko, tego w jaki sposób jego ulubiony trunek smakuje, ale przede wszystkim - jak powstaje. W programie każdej dobrze zorganizowanej wycieczki jest też zatem oglądanie krzewów z mini wykładem na temat ich hodowli oraz szczepów.

Enoturystyka ma charakter:

- rekreacyjny - gdy motywem wycieczki jest chęć spędzenia czasu na wsi, na łonie natury;
- poznawczy - turyści chcą pozyskać wiedzę z dziedziny uprawy winorośli, produkcji wina i kultury winiarskiej;
- kulturowy - związana jest z długą tradycją produkcji wina, szczególnie na Starym Kontynencie;
- kulinarny - wino, będąc wyrobem charakteryzującym dany region powiązany jest z jedzeniem i kuchnią regionalną.

Enoturystyka to jedna z najpopularniejszych form spędzanie wolnego czasu w ostatnich latach.
Rynek winiarski w naszym kraju z roku na rok rozwija się coraz prężniej, i chociaż trudno będzie nam kiedykolwiek dogonić takie potęgi winiarskie jak Francja, Włochy czy chociażby Austria, nie zmienia to faktu, że na terenie Polski nieustannie przybywa miejsc uprawy winorośli. Więcej w tym temacie: wszystko co trzeba wiedzieć o enoturystyce.


W naszym kraju winnice zajmują ponad 1000 ha.

Chcesz odszukać inne tego rodzaju artykuły? Jeżeli tak, ta wskazówka ze strony jest godna polecenia, ponieważ odnosi się do podobnej kwestii.

Wyróżnia się tutaj 3 podstawowe regiony uprawy winorośli. Pierwszym regionem jest zachodnia i południowo-zachodnia część Polski, z silnymi wpływami klimatu morskiego i z rzadko występującymi zimami poniżej temperatury -20 st. C. Drugim regionem jest południowa i południowo-wschodnia część naszego kraju, z większymi wpływami klimatu kontynentalnego i z częściej występującymi zimami o temperaturach poniżej -20 st. C, umożliwiające uprawę bardziej odpornych odmian winorośli oraz mixu odmian. Do trzeciego regionu, należy pozostała część Polski, gdzie możliwa jest jedynie uprawa amatorska. W Polsce największe skupisko winnic ulokowane jest na ziemi lubuskiej.


Czerwone wino
Author: CCFoodTravel.com
Source: http://www.flickr.com
Oprócz tego korzystne warunki naturalne do enoturystyki w naszym kraju występują na Nizinie Śląskiej, Przedgórzu Sudeckim, Małopolsce, W Karpatach oraz Wyżynie Lubelskiej. Amatorska uprawa możliwa jest w całym kraju. Nawet na Suwalszczyźnie założono winnicę specjalizującą się w uprawach win „klimatu chłodnego”. Korzysta się tu z sadzonek odmian o większej odporności na ekstrema pogodowe. Takie winnice jednak wymagają dużo więcej poświęcenia i pracy, a o dobre wina z nich dużo trudniej...