Enoturystyka w naszym kraju staje się coraz bardziej popularna.

Wino to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku częściowej lub całkowitej fermentacji alkoholowej ze świeżych winogron (miażdżonych lub nie) tudzież z moszczu gronowego. Z winem związane jest pojęcie enoturystki. ENOTURYSTYKA polega na zwiedzaniu regionów związanych z uprawą winnych latorośli oraz miejsc produkcji wina, a także uczestnictwo w imprezach i festynach związanych z tym alkoholem.
wino i ser
Source: http://www.flickr.com
Winoturystykę najlepiej uprawiać jesienią. Wtedy to liczne winnice organizują prezentacje, degustacje i festyny winiarskie. ,,Winny" turysta jest ciekawy nie tylko, tego w jaki sposób jego ulubiony trunek smakuje, ale przede wszystkim - jak powstaje. W programie każdej dobrze zorganizowanej wycieczki jest też zatem oglądanie krzewów z mini wykładem na temat ich hodowli oraz szczepów.

Enoturystyka ma charakter:

- rekreacyjny - gdy motywem wycieczki jest chęć spędzenia czasu na wsi, na łonie natury; - poznawczy - turyści chcą pozyskać wiedzę z dziedziny uprawy winorośli, produkcji wina i kultury winiarskiej; - kulturowy - związana jest z długą tradycją produkcji wina, szczególnie na Starym Kontynencie; - kulinarny - wino, będąc wyrobem charakteryzującym dany region powiązany jest z jedzeniem i kuchnią regionalną.



Enoturystyka to jedna z najpopularniejszych form spędzanie wolnego czasu w ostatnich latach. Rynek winiarski w naszym kraju z roku na rok rozwija się coraz prężniej, i chociaż trudno będzie nam kiedykolwiek dogonić takie potęgi winiarskie jak Francja, Włochy czy chociażby Austria, nie zmienia to faktu, że na terenie Polski nieustannie przybywa miejsc uprawy winorośli. Więcej w tym temacie: wszystko co trzeba wiedzieć o enoturystyce.
W naszym kraju winnice zajmują ponad 1000 ha. Wyróżnia się tutaj 3 podstawowe regiony uprawy winorośli. Pierwszym regionem jest zachodnia i południowo-zachodnia część Polski, z silnymi wpływami klimatu morskiego i z rzadko występującymi zimami poniżej temperatury -20 st. C. Drugim regionem jest południowa i południowo-wschodnia część naszego kraju, z większymi wpływami klimatu kontynentalnego i z częściej występującymi zimami o temperaturach poniżej -20 st. C, umożliwiające uprawę bardziej odpornych odmian winorośli oraz mixu odmian. Do trzeciego regionu, należy pozostała część Polski, gdzie możliwa jest jedynie uprawa amatorska. W Polsce największe skupisko winnic ulokowane jest na ziemi lubuskiej.


Czerwone wino
Author: CCFoodTravel.com
Source: http://www.flickr.com
Oprócz tego korzystne warunki naturalne do enoturystyki w naszym kraju występują na Nizinie Śląskiej, Przedgórzu Sudeckim, Małopolsce, W Karpatach oraz Wyżynie Lubelskiej. Amatorska uprawa możliwa jest w całym kraju. Nawet na Suwalszczyźnie założono winnicę specjalizującą się w uprawach win „klimatu chłodnego”. Korzysta się tu z sadzonek odmian o większej odporności na ekstrema pogodowe. Takie winnice jednak wymagają dużo więcej poświęcenia i pracy, a o dobre wina z nich dużo trudniej...